NK Jeugdwielrennen 2019

RC Jan van Arckel organiseert het NK Jeugdwielrennen 2019!

JvA heeft als motto ‘Plezier & Prestaties’. De club heeft de laatste twee decennia enorm hard gewerkt en veel energie gestoken in de ontwikkeling van de jeugdafdelingen Weg en MTB. En niet zonder succes! In de breedte zijn beide afdelingen opgebloeid tot een begrip in de nationale wielerwereld. Het plezier en de prestaties van menig geel-rood-blauw tenue valt wekelijks op te merken in den lande! De ontwikkeling en doorstroming van een aantal talenten (vul de namen maar in…). De afgelopen decennia grossierde JvA toch in Nederlands Kampioenen, Europees Kampioen en deelname aan diverse EK’s en WK’s op de weg, mtb, cross en baan! Bijkomende trots is dat Corine van der Zijden (zie foto) en Bastian Sterkenburg in Ameide zijn gestart bij de DBR, doorgestroomd via de jeugd van JvA en vervolgens Nederlands en zelfs Europees Kampioen zijn geworden! Maar niet alleen de wielrenners zijn vaandeldrager van de vereniging, ook de goed georganiseerde toertochten en wedstrijden staan regionaal, landelijk en zelfs internationaal bekend! Dit alles heeft er ook toe geresulteerd dat JvA in 2015 door de KNWU verkozen is tot vereniging van het jaar!

In dat zelfde jaar, 2015, is JvA met veel plezier en enthousiasme gastheer en organisator van het NK MTB voor jeugd geweest. Dit evenement, op het eigen terrein in Arkel, was een groot succes. Er volgde een wens om ook een keer een NK op de weg te organiseren en de KNWU deed dat jaar een oproep voor de organisatie van het NK Jeugd in 2016-2018. Door de doorstroming van bovengenoemd talent en de grootte van de mtb- en renafdeling bij zowel de jeugd als de andere categorieën en het succes van het NK MTB-jeugd 2015, is besloten gehoor te geven aan de oproep van de KNWU om zich ook kandidaat te stellen voor het organiseren van het NK voor jeugd op de weg. Hiervoor is gekozen voor Ameide als locatie, mede door de prachtige ligging, de historische uitstraling en unieke en uitdagende parcours-mogelijkheden. Tevens kan er aan diverse randvoorwaarden worden voldaan, zoals multifunctionele permanence accommodatie, voldoende parkeer- en overnachtingsmogelijkheden, bereidwillige lokale en regionale organisaties, de gemeente en inzet van enthousiaste vrijwilligers.

Er werd een vakkundig bidbook in elkaar gezet en overhandigd aan en enthousiast ontvangen door de KNWU (foto linksboven). Echter koos de KNWU om wisselende argumenten de afgelopen jaren telkens voor een andere locatie. Tot in juni onverwacht een telefoontje kwam dat op het NK 2018 de organisatie voor 2019 toegewezen zou worden aan RC Jan van Arckel. In 2019 bestaat JvA bovendien 65 jaar; een mooi jubileumjaar om zo’n groot evenement te mogen organiseren!

Ook de gemeente Zederik heeft jeugd en sport / bewegen als speerpunten hoog op de agenda staan. Dat blijkt uit ‘Zederik in Beweging’ als stimulans voor jeugd en ouderen om meer te bewegen (www.zederikinbeweging.nl), een actieve en betrokken wethouder Sport en het ontwikkelen van een apart sportbeleid Zederik! Maar waarvoor de gemeente nog enthousiaster wordt is het feit dat Zederik vanaf 1 januari 2019 is gefuseerd met Leerdam en Vianen tot de gemeente Vijfheerenlanden. Voor deze nieuwe gemeente dus een mooi evenement om op de activiteitenkalender te hebben staan.